Intervjuer

November 27th, 2010

Intervju: Sum 41 berättar om livet under Eastpak Antidote Tour

sum41interview

Gosia träffade Jason ”Cone” McCaslin och Steve ”Stevo” Jocz, bassist och trummis i Sum 41, på Eastpak Antidote Tour i Stockholm.

Hur har turnén varit hittils?
Stevo: Det har varit grymt, den är nästan slut faktiskt. Alla spelningar har varit riktigt bra. Vi var i Helsingfors för någon dag sedan och nu är vi bakis på grund av båtturen.
Cone: Vi tog fyllefärjan.

Med karaoke?
Stevo: Jag körde karaoke! Jag sjöng ”Run to the Hills” med Iron Maiden. Den äldre publiken såg inte ut att gilla det, haha.

Vad är det sämsta med att vara på turné?
Cone: Jag antar att det är att vara borta från flickvänner och fruar.
Stevo: Ja, men jag menar, vi älskar att turnera och det här är vad vi gör. Vi hade inte turnerat på runt 2 år innan vi började igen, så nu försöker vi gå tillbaks till det. Det är den femte veckan nu så det ska bli skönt att komma hem.
Cone: Och så är det riktigt kallt här…
Stevo: Haha, ja! Det suger!
Cone: Vi gillar Sverige, men kanske inte så mycket vid den här årstiden.
Stevo: Ja, det blir mörkt efter klockan 2.
Cone: Det stämmer, det är kallt och snöigt. Vi måste köra till Göteborg inatt, vägarna är inte bra.

Och det bästa med att turnera?
Stevo: Vi har bra spelningar och fans. Det är skönt att vara borta i några år och komma tillbaka med en sådan bra respons. Alla spelningar har varit galna hittils och det är kul för oss att spela igen. Det här är det vi verkligen gillar att göra, vi älskar att turnera och spela. Det är ett unikt sätt att resa runt i världen om och om igen.

Vem har den äckligaste ovanan?
Stevo: Ingen av oss är särskilt rena…
Cone: Vi är alla likadana.
Stevo: Bussen är ganska äcklig, så jag tror ingen är bättre eller sämre. Vi reser runt i en tvättkorg.
Cone: Vår gamla gitarrist Dave gjorde så vi blev sena till soundschecks för att han behövde smörja in sina ben och armar med lotion innan han lämnade hotellrummet. Men vi smörjer inte in oss.
Stevo: Jag har inte ens duschat på några dagar, haha.

Vad tar ni med er för bekvämligheter på turnéer?
Stevo: Alkohol ger bekvämlighet! Men det är inget vi tar med hemifrån… Det bara dyker upp varje dag och försvinner varje natt.

Har det hänt något galet på turnébussen?
Stevo: Vi har en galen fest varje kväll på bussen.
Cone: Vi har uppdateringar på vår YouTube-kanal var tredje dag ungefär, så allting man behöver veta är i våra uppdateringar.
Stevo: Ja, men det är inte så galet. Det senaste riktigt galna som hände var på Warped Tour för några månader sedan när vår förare var full. Det var andra dagen på turnén; han körde över hela vägen. Deryck stoppade och tvingade honom att köra åt sidan innan han körde på något. Killen drack hela flaskor med scotch helt själv, med typ tio människor i bussen.
Cone: Det var riktigt galet.
Stevo: Men annars så är det ”bli full varje dag och däcka” ungefär.

Vad kan en gäst förvänta sig på en av era shower?
Cone: På den här turnén spelar vi gamla låtar. Vi har ett nytt album som släpps nästa år och vi spelar en ny låt på den här turnén. Men vi spelar mest gamla låtar för det nya albumet är inte ute än och kidsen har inte hört den. Så man kan förvänta sig mycket gamla singlar och en energisk show. Det är kul och svettigt.
Stevo: Ja, det är varmt och svettigt, garanterat.

Vad är det sjukaste ett fan har sagt eller gjort?
Stevo: Cone signerade en tjejs arm för några månader sedan och vi såg henne för någon dag sedan i Italien. Hon har den jävla signeringen tatuerad på hennes arm. Det tycker jag är sjukt!

Ni har ju spelat tillsammans i många år nu. Blir det lättare att spela in nytt material eller känner ni mer press på er själva än tidigare?
Stevo: Den här skivan kändes väldigt naturligt. Den var riktigt kul att göra, låtarna kom lätt och inspelningen gick bra eftersom vi gjort det så många gånger. Så jag skulle säga att den här var lätt och med den senaste så kändes det som att den tog mycket längre tid och var svårare att göra.
Cone: Vi har gjort så många olika låtar; tunga, pop, punk… så det största för oss i början av varje inspelning är att välja vilken riktning vi ska gå med skivan. Så det svåraste är att sätta oss ned och bestämma vilket typ av album vi vill göra nu. På den här ville vi göra ett tyngre, intensivare och ett mer episkt album.

Kan ni berätta något mer om nya skivan?
Stevo: Låtskrivandet är förbättrat, musikarbetet är förbättrat och melodierna är fantastiska.. Och det är stort, tungt och aggressivt.

Och vad är namnet på albumet?
Stevo: ”Screaming Bloody Murder”.

Har ni ett releasedatum?
Stevo: Tidigt nästa år.
Cone: Dom pratar om Mars, möjligen.

På vilket sätt känner ni att Sum 41 har utvecklats sen ni började?
Stevo: Vi spelar ju varje dag så jag tror att vi har blivit bättre musiker, definitivt. Vi var ungefär 15 när vi startade bandet. Låtskrivandet har blivit bättre och texterna blev mer ärliga. Dom har mer djup i sig.
Cone: När det första albumet släpptes hade vi precis slutat high school. Så high school-livet var allt vi visste, och nu 12 år senare så har vi rest runt jorden flera gånger och vi har lärt oss mycket.

Vad är era planer för nästa år?
Stevo: Så fort albumet släpps så ska vi på turné för alltid. Ungefär två år eller ett och ett halvt. Det är planen. Vi kommer förhoppningsvis tillbaka till Sverige…
Cone: I sommar förhoppningsvis, haha.

Vad tycker ni om Sverige? Förutom att det är kallt…
Cone: Jag har svenskt blod i mig. Jag är delvis svensk och jag älskar det. Jag älskar Sverige och har alltid velat komma hit på grund av min bakgrund men jag har aldrig riktigt fått chansen att få se mig omkring eftersom vi bara varit här två eller tre gånger. Men det verkar fint och snöigt! Det är som jag förväntade det att vara, haha.

Vilken är den bästa och den värsta dryck ni smakat?
Cone: Prairie Fire är definitivt den värsta.
Stevo: Ja, Prarie Fire! Någon bara gav det till mig, och jag drack det utan att veta vad det var. Det var vidrigt.

Vad är det?
Stevo: Det är tequila med tabascosås.
Cone: Det är som en sån dryck man ger till någon på deras födelsedag som skämt.
Stevo: Jag var i en högljudd bar och någon beställde det och gav det till Deryck. Och när Deryck sa att han inte ville ha det så brydde jag mig inte om att fråga, jag bara drack det.
Men det bästa.. Jag älskar bara ett glas vin. Ja, det är typ idealen, om jag faktiskt ska njuta av det; vin. Om jag ska bli full; Jägermeister.

Om ni kunde resa genom tiden skulle ni åka tillbaka för att ändra någonting eller åka framåt för att se framtiden?
Stevo: Jag vet inte om man kan lita på mig med att åka tillbaka i tiden.. Jag skulle göra för mycket skada, bara oavsiktligt.

Vad är det sista du skulle göra om jorden gick under?
Stevo: Jag skulle antagligen vara med min fru! Haha, ja, jag skulle ha en trevlig stund med frugan och kanske se på TV om det fortfarande gick.

När var ni senast riktigt rädd?
Cone: Jag är inget stort fan av båtar och kryssningsfartyg. Jag har inget emot att vara på en båt men vi var tvungna att ta färjan från Stockholm till Helsingfors och från Helsingfors och Stockholm. Det var inte som att jag var skräckslagen som att vi skulle sjunka.. Men jag hade verkligen ångest. Man kan väl säga att jag blev lite rädd. Jag flippade inte ur direkt, men jag gillar inte sjösjuka. Det var den senaste gången.
Stevo: Ja, det var typ två dagar sedan, haha!
Cone: Två dagar sedan.. nej, det var igår, haha! Ikväll kommer jag antagligen flippa ur i bussen på väg till Göteborg.. på grund av vägarna och snön.

När var den senaste gången ni skämdes?
Stevo: Jag orkar inte bry mig om sånt, särskilt när jag spelar den karaktären som jag gör i bandet.

Berätta någonting om er som folk skulle bli förvånade över att höra.
Stevo: Jag är faktiskt yngre än vad jag ser ut.
Cone: Hur gammal skulle du säga att han är?
Kanske trettio?
Stevo: Det är ganska nära!
Cone: Ja, det är ganska nära.

Hur gammal är du?
Stevo: 29, men jag hör ofta att jag ser ut som 35, 45, 55…
Cone: Haha, what? 55? Det är kanske jackan…
Stevo: Okej, jag har aldrig hört 55 men en gång så var jag på en award show med min kompis och vi hade precis gjort slut med våra flickvänner så han var min date. Han är runt 45 år och vi frågade en tjej vem hon trodde var äldre. Och hon sade att jag var äldre! Jag tror att det är för att jag är mognare.. vilket är skitsnack, för det är jag inte.

What’s your biggest turn on?
Stevo: Jag älskar ”high-heeled shoes”. Det funkar, haha.
Cone: Jag tror vi båda älskar snygga klädsel, du gillar det antagligen mer än vad jag gör.
Stevo: Ja, vissa gillar tjejer som inte är uppklädda och ser ut som killar. Jag är inte en av dom. Du måste klä upp dig, annars går du själv nerför trottoaren.

Vill ni tillägga något?
Stevo: Bara att vi har ett nytt album som kommer ut snart, ”Screaming Bloody Murder”. Besök www.sum41.com och twitter.com/sum41 för turné uppdateringar. Vi kommer tillbaka till Europa snart och vi kommer definitivt tillbaka till Sverige.

Text: Gosia Machaczka
Foto: Julian Lagerberg


About the Author

Gosia Machaczka
0 CommentsBe the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *