Intervjuer

April 23rd, 2012

Intervju med Simple Plan “Det går bra för oss, vi har roligt och vi spelar fortfarande ihop så tydligen gör vi någonting rätt.”

SONY DSC

Gosia träffade Sébastien Lefebvre, gitarristen från Simple Plan, innan spelningen på Tyrol. De pratade om snygga skandinaver, deras 10 år som band, vilka som lärde de att festa, hemska intervjuer och hur pass nöjda de är med sin senaste skiva.

Många fans var alltför exalterade för att ens komma på tanken att kolla in genom de små restaurangfönster, det enda som delade på dem och deras idoler. Men de som faktiskt kom på den idén kunde se alla bandmedlemmar uppdelade i varsitt hörn, upptagna med att svara på frågor.
Innan vi satte oss för att prata la en tjej märke till Seb och ropade på sina vänner. Det tog inte lång tid förrän andra i kön fick syn på honom.  Vissa vinkade ivrigt, andra var chockade, pekade och pratade med varandra. De verkade inte förstå att det faktiskt var han.
Seb log och vinkade till dem innan han satte sig ner bredvid mig och hälsade.

Hur mår du?
Jag mår bra, tack. Och du?

Jag mår fint, tack! Ni var i Finland igår, hur var det?
Det var riktigt bra, vi har inte turnérat i den här delen av världen på ett tag. Du vet, Skandinavien, så som Finland, Sverige och imorgon Danmark. Vi har alltid roligt här, fansen sjunger, skriker och dansar med oss. Jag tror faktiskt att det var några som campade över natten för att försäkra sig att de får stå längst fram under spelningen. Det känns alltid bra att få höra sådant!

Flög ni hit eller tog ni färjan?
Vi flög hit idag faktiskt. Men vi kommer inte ens vara i Stockholm i tolv timmar idag! Vi kom vid fyra och åker härifrån runt ett på natten. Så vi är inte här ens tolv timmar, men precis i tid för en bra show.

Hur känns det att vara tillbaka i Sverige?
Det känns riktigt bra, för att det känn som att svenskar och kanadensare är väldigt lika. Allting är lugnt, man stressar inte för mycket, alla är snälla och väluppfostrade… Fast människorna här är mycket hetare är kanadensarna, haha.

Men det säger ni i varje land…
Jag vet, vi säger det överallt men här stämmer det faktiskt, haha.

Jag såg din twitter igår, du kallade Helsingfors för…

Hellsexy, ja, haha! Skandinavien har ju heta invånare så det var ingen lögn.

Nu är det 10 år sedan ni släppte ert första album. Nu när du blickar tillbaka skulle du ändra någonting?
Nej, jag tror faktiskt inte det. Det är ganska töntigt att säga så men… vi är vad vi är på grund av allt som har hänt och som vi har fått gå genom.
Jag skulle däremot vara lite nyfiken på att se hur allting skulle lösa sig om man ändrade på småsaker, men jag skulle inte vilja ändra någonting specifikt.
Det går bra för oss, vi har roligt och vi spelar fortfarande ihop så tydligen gör vi någonting rätt.

Vilken låt känner du ändrade er karriär?
Det är en svår fråga… Jag känner nog att Perfect hade stort betydelse för vår karriär. När den låten kom ut kunde många relatera till den, inte bara på grund av musiken utan även texten.
Perfect är fortfarande en av våra viktigaste låtar för oss, vi spelar den fortfarande på våra turnéer. Vi spelar den sist på den här turnén och alla sjunger med, man får en speciell kontakt med publiken under den.

Visste ni att den skulle bli så stor när ni spelade in den?
Nej, jag tror att varje gång man skapar en låt försöker man göra den så bra som möjligt och man hoppas alltid att många kommer relatera till den.
Men eftersom låten handlar om att prata med sina föräldrar om saker som sårar en så är det lättare för många att känna igen sig. För att alla har varit där, eller hur?

Är ni lika nöjda med Get Your Heart On! som ni trodde att ni skulle vara?
Ja, absolut! Vi skrev många låtar, jag tror det blev kanske 60-70 låtar till slut. Så jag överdriver inte när jag säger det, haha!
Det är bara för att allt vi börjar med, avslutar vi också. Men det är första gången vi hade skrivit så många låtar. Så vi hade mycket material att välja på och vi tog med bara det bästa.
Vi är extremt nöjda med skivan, vi stressade inte oss genom inspelningen utan tog god tid på oss och såg till att allt är så som vi vill ha det.
Fansen verkar älska den, de sjunger lika högt Jet Lag som I’m Just A Kid.

Så Jet Lag får bäst respons på era spelningar? Om man jämför med andra låtar från Get Your Heart On! ?
Hmm… Det står nog mellan den och Summer Paradise. Du vet singeln som precis kom ut? Många kan den redan och sjunger med inte bara i texten utan även melodin, haha.
Jag tror faktiskt att det var i Finland eller i Sverige som den videon fick flest visningar på youtube. Så ni vinner, tack för det, haha!

Vilket band var det bästa att turnera med?
Vi har varit lyckligt lottade och fått turnera med väldigt många bra band, Green Day, Blink-182… Ja, att få turnera med 182 var storslaget.
Första bandet vi turnerade med var Sugar Ray och de visade oss hur man ska festa och njuta av turnélivet. Vilket var bra att lära sig så tidigt, haha.
Killarna vi ska spela med ikväll, We The Kings, är också riktigt roliga de med.

Känner ni dem?
Ja, ja, absolut! Vi har turnerat med dem i en månad nu och de kommer turnera med oss i Australien så det verkar som att vi kommer turnera tillsammas ett bra tag framöver, vilket är roligt.

Vad är det mest pinsamma som har inträffat på scenen under någon av era spelningar?
Hmm… det var länge sedan, och det har inte hänt sedan dess, men Pierre hälsade fel stad på scenen. Det var ganska pinsamt, det kan man lätt säga. Jag tror att vi var i Seattle och han fortsatte att säga “Portland!”, haha.
Ibland ramlar Jeff av scenen, men det är inte så pinsamt för att han skrattar åt det och gör inte en stor grej av det.

Minns du någon intervju som var riktigt dålig?
JA! Hur många som helst, haha. Ibland frågar människor riktigt dumma frågor som man kan lätt hitta svar på Wikipedia. Det är sådant som en intervjuare borde veta när de förbereder frågor till bandet. Det brukar alltid vara hemskt när sådant kommer upp.
Ibland är det också språket som står i vägen för en bra intervju. Som när vi var i Japan och intervjuaren var extremt smart och vet exakt vilka frågor man ska ställa, men eftersom de alltid måste prata genom en tolk så blir hela intervjun sååå tråkig!
Och jag somnade en gång…. men jag tror att det var på grund av jet lag och inte intervjun, haha.

Vilken fråga har du tröttnat på att svara?
Vart vi fick idén för vårt namn!

Frågar folk er om det fortfarande?
Jaa, speciellt i de länder som vi aldrig varit i förut. Då är den nyaste skivan den första skivan för dem och då frågar de alltid var idén för namnet Simple Plan kom.
Det blir tråkigt att behöva ta det igen… “Vi har tagit namnet från en film, vi har sagt det de senaste 10 åren… om du hade gjort din research hade du vetat det…”.
Men vet du vad, egentligen är det struntsamma. Det viktigaste är läsarna och inte intervjuarnen. Förlåt… det lät hemskt, haha.

Vad är det mest “rock star” ni någonsin gjort?
Vi hade en spelning på Playboy Mansion en gång, det var ganska rock star av oss! Vi har också hyrt privat jetplan för att komma till en show en gång, det är väl ganska tufft det med?
Det är nog de två sakerna som jag är tillåten att prata om… Yepp, där har du. Det är allt du får, sorry, haha.

Har ni någonsin beställt något konstigt på er rider?
Nej, vi är ganska konservativa när det kommer till det.
Jag har faktiskt läst en artikel om Pitbull, du vet rapparen, han var i Montreal och hade skrivit upp mycket alkohol på sin rider. Det stod något om fyra flaskor vodka, massa RedBull och mycket annat.
De som intervjuade honom verkade tycka att det är galet mycket, men jag tänkte att vi får ju sådant varje dag… det är ju normalt?
Vi beställer alltid vin, öl, sprit, snacks, choklad och liknande. Det är ganska normalt rider vi har med andra ord.
Det galnaste som finns med på vår rider kan vara tvål… Yepp, tvål är det galnaste vi har.

Dricker ni innan ni går upp på scenen?

Nej, nej, nej. Vi har aldrig gjort det egentligen. För att när du dricker är du inte lika bra, så är det bara. Du tror att du är det, men det är du verkligen inte.
Om kidsen kommer till din show och du suger så kommer de aldrig komma tillbaka.
Och vi vill ju att de ska komma tillbaka, haha!
Om jag ska vara ärlig så känner man också av det att man har blivit äldre… alkoholen man dricker på kvällen påminner om sig dagen efter. Det gör ont!
Vi spelar våra egna shower, när man är ett förband är man på scenen bara en halvtimme och då går det att överleva när man är bakfull. Men när man, som oss, är uppe på scenen i en och halv timme… sjunger, spelar, hoppar… så måste man vara i god form.

Om du kunde byta kön för en dag, vad skulle du göra?
Jag skulle leka med mina tuttar. Det är allt. Leka med mina tuttar hela dagen. Absolut, varför skulle man göra något annat, right?
Jag skulle inte vilja prova läppstift eller gå shoppa, nej, jag skulle vara naken och ensam med mina tuttar.

Vad är det mest luriga du någonsin gjort?
En gång skulle vi byta flyg i en stad, jag satt i economy class men gick till en kille som verkade trevlig och sa “Hey, jag vet inte vad som hände… Jag satt i business class på första flyget men nu gör jag inte det?”. Han sa direkt “Oh, kom med mig sir!” och satte mig direkt i business class, haha. Det var ganska coolt, men det var länge sedan! Kanske sju år sedan?

Hur skulle dina föräldrar beskriva dig?
Min mamma säger att jag är känslig, coolt va? Haha…

Om du kunde få vem som helst tillbaka till livet, vem skulle det vara?
Min mormor… Eftersom jag aldrig fick lära känna henne. Eller min fisk. Den dog förra veckan.

Haha, din mormor eller din fisk? Intressant…
Jaa, jag hade min fisk i sju år! Det var en koifisk, jag fick den när den var bara någon centimeter stor och när den dog var den riktigt enorm.

Berätta något om dig själv som skulle förvåna andra?

Jag klipper mitt eget hår. Jag har gjort det sedan vi började turnera så omkring 10 år…
Jag tror att under den perioden har jag klippt mig hos en frisör kanske två gånger, ja, två gånger på 10 år. Det är förmodligen ojämnt, men det får funka, haha.

Vad är du mest rädd för?
Jag är mest rädd för… ormar?

Det lät inte så övertygande… är du verkligen det?
Haha… visst… varför inte? Det är väl alla? Eller? Vi säger så! Haha!

Tack för din tid, vill du tillägga något?
Tack själv! Jag hoppas att de som läser det här kommer se oss på Peace & Love!
Vi ska kanske släppa en DVD vid slutet av året eller början på 2013 också… Men det hörde du inte från mig!

Text: Gosia Machaczka
Foto: Tobias Grönlund


About the Author

Gosia Machaczka
3 Comments  1. Rolig intervju :)


  2. Jag och min vän va dom första i kön och vi campade utanför i 24 timmar! ^^


  3. Kul intervju, men hade varit roligare med saker som inte är uppenbara att fans vet… :)Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *