Intervjuer

August 8th, 2012

Intervju med SEIKE, sångaren i SEREMEDY “Vi är här för att chocka människor. Vi är en modern freakshow.”

SEIKE SEREMEDY intervju Gosia Machaczka 2012 fixad

Gosia träffade SEREMEDY sångaren SEIKE hemma hos honom. De pratade om allt från deras kommande skiva, hur fort SEREMEDYS karriär tog fart, svenska och japanska fans, till deras Freakshow-koncept.

Kände ni stor press inför släppet av「Welcome to our MADNESS」? Era fans hade väntat rätt länge på den och det enda ni hade släppt innan var ett EP.
– Jag kände faktiskt ingen press. Jag kan inte tala för dem andra, men stämningen kring inspelningen av skivan var inte pressad. Alla var väldigt glada och tyckte att det var kul att få spela in och få komma ut med nytt.

Vad kan fansen förvänta sig av den nya skivan?
– Väldigt mycket blandat, vi följer verkligen inte någon typ av genre. Vilket, jag tycker, väldigt många band säger men ändå gör. Vi gör verkligen inte det, vi bara flippar och spelar allt från pop till rock med metalinfluenser.
Jag själv är antigenren, jag är inte insatt i det. Vilket är lite pinsamt, haha. Men jag har vänner som fått lyssna på skivan i förväg och de har försökt sätta en genre på alla låtar. Jag har bett de att göra det bara för att se vad de skulle säga. Även de hade svårt att sätta en så kallad stämpel på våra låtar.
Men jag tror att alla kan hitta en låt som de i alla fall föredrar, alla kan lyssna på skivan och hitta låtar som de tycker är helt okej.
Det är mycket gott och blandat, helt enkelt.

Hur kommer det sig att ni blandar så många genrer?
– För att vi tycker att det är kul, ingen av oss lyssnar på samma musik. Alla vill spela sin typ av musik och då blandar vi allting.
När vi startade så hann vi spela ihop i en månad och sedan hade vi helt plötsligt bokat en stor spelning i Ryssland. De flesta band brukar finnas i minst ett år, ibland tre, innan de överhuvudtaget syns någonstans. Den så kallade ”garageperioden”, då de repar och hittar sitt eget sound innan de kommer ut med det. För oss var allting tvärt om, vi hade två låtar och sedan skulle vi helt plötsligt vara klara att stå på scen.
Vi började med en spelning i Sundsvall där vi hade ganska stor publik och en vecka senare spelade vi på största konventet i hela Sverige. Sedan hade vi spelningen i Ryssland som var redan inbokad, då hade vi tre månader på oss att göra en set list på 40 till 50 minuter.

Hur många låtar hade ni då?
– Från början hade vi bara de två, vi insåg att vi hade två stora spelningar inbokade men inga låtar. Så vi fick panik, tog gamla låtar och återanvände dem.
”Bulletproof Roulette”, som var vår första hit, var en låt som YOHIO hade skrivit när han var tolv år. Han var fjorton när han började i bandet, så han hade bara gått in på sin dator och letat i sitt arkiv efter första bästa låtar som var helt okej.
Med andra ord kastade vi bara fram låtar för att ha någonting att framföra på scenen, de flesta av dem spelar vi inte längre. Några tyckte vi var bra och dem har vi sparat, resten är borta just nu, haha. Men man vet aldrig, vi kanske plockar upp dem igen och gör något bättre av dem i framtiden.

Ni har släppt en video nyligen, kan du berätta om den?
– Från första början hade vi tänkt släppa en singel med tre låtar, någon gång omkring förra julen. Vi skulle göra musikvideo till alla låtar och de skulle följa en story. Det skulle handla om en människa som har personlighetsklyvningar, som gör saker utan att veta om det och låtarna handlar lite om att han börjar förstå vad han håller på med.
Men nu blev det ingen singel av de tre låtar, utan vi ombads att göra en hel skiva istället. Därför blev det bara en video… än så länge.

Vad är skillnaden mellan era svenska och japanska fans?
– På spelningar har de japanska fans speciella dansrörelser och på något sätt är de mer sofistikerade men ändå galna, haha.
Även fast jag trivs bäst i Sverige, för att det är hemma, så älskar den japanska undergroundscenen. De har livehouse, som det kallas. Vi har inget sådant i Sverige, tyvärr. Livehouse är ett ställe där de har spelningar varje dag. Det finns ingen bar direkt, kanske en kassa där man kan köpa en drink.
Men det är en hel kultur kring det, där livehouse går runt på de spelningarna även fast de inte säljer sprit. Det finns alltså en hel grupp av människor som har som sin grej att gå på spelningar istället för att gå ut på krogen. Där finns en scen för de mindre banden.

Är det därför det har gått snabbare för er där borta?
– Nja, jag tror inte det. Jag tror det är mest för att vi är jäkligt konstiga, haha. Jag tror att det är för att de tycker att det är jättespännande att vi kör på en ”genre” som inte finns någonstans förutom i Japan.
Så vi gör deras grej, fast på vårt sätt. Det är nytt för dem, men ändå kan de identifiera sig med det.
Det är som om det skulle komma en japan hit, sjunga på svenska och köra en Håkan Hellström, haha.

Vilken spelning var den roligaste hittills?
– Oj, det var en svår fråga. Det var jättekul att få spela på V-Rock Festival, det var ändå 12 tusen pers där. Vi spelade på en stor scen där alla stora artister spelade. Vi spelade alltså på större scen än Black Veil Brides, även fast vi delade lounge med dem.
Det var en gigantisk lokal och det kändes riktigt stort, hela stället var liksom större än Globen.
Det var roligt på sitt sätt, men jag gillar mer de små spelningarna. Jag tycker om kontakten med fansen, jag vill kunna ta på dem och inte behöva vinka från tio meters avstånd till första personen vid staketet.
Jag brukar hoppa ut i publiken om jag känner för det och det kan jag inte göra på en större spelning.
Så om vi ska komma tillbaka till frågan så måste jag nog säga att jag gillade de konventspelningarna vi gjorde.
Vi har många fans här i Sverige som är väldigt uppskattande och dedikerade. De kan låtarna, även om de inte är släppta än så har de lyssnat på oss så många gånger live att de kan sjunga med. Det tycker jag är riktigt kul, att de har lagt ner så mycket tid på oss!

Blir ni nervösa innan ni stiger upp på scenen?
– Det är ju spänt, men det är inte så att man är nervös. Det var ju lite pirrigt inför V-Rock, eftersom det var så stort, men samtidigt kände vi att vi kör bara på vår grej. Vi kan bara göra vårt bästa och det är det vi alltid gör.
Det blir aldrig så att man står och mår riktigt dåligt, utan vi peppar varandra istället.

Er image är ganska viktig, eller hur?
– Ja!

Så hur gör ni med kläder? Är det ni som designar och syr dem eller har ni någon som gör det åt er?
– På den nyaste videon har YOHIO en klänning från Baby, The Stars Shine Bright. Han är sponsrad av dem, det är ett lolita-märke som är jättekänt. Vi andra har ett ihopplock av eget, den här gången. Innan hade vi en sömmerska som sydde våra kläder.
Jag håller på med eget klädmärke så vi kommer antagligen kunna börja använda kläder därifrån.
Privat har vi intresse för den här stilen, så vi har kläder som även funkar på scenen.

Hur håller ni kontakten med era fans? Är det facebook och twitter som gäller?
– Både och men Twitter är jättebra eftersom japaner har det också.

Har de inte Facebook?
– Nej, japaner har ingen Facebook. Några har väl börjat skaffa det, men det är mest Twitter som gäller. Annars har de sitt Ameba, som är en social nätverkstjänst med bloggar. Jag, basisten, YOHIO och gitarristen har det.
Vi försöker hålla kontakt med fansen så mycket som möjligt, både japanska och svenska.

Får ni många mail?
– Ja, haha. Jag läser i princip allt och försöker svara på allt så fort jag har tid.

Har du fått någon present från en fan som du minns väl?
– Jag fick en egengjord tröja med Pokémon Entei på. Jag hade skrivit att det är min favorit och då hade de skickat den till mig. Jag blev jätteglad för att jag verkligen älskar Entei, haha.
Det är kul, för att de verkligen vet vad vi gillar, de följer våra bloggar och bryr sig om oss. Jag tycker att det är väldigt unikt, det finns många band som inte har så dedikerade fans som oss.
Det är så tacksam genre, för att vi tilltalar människor som verkligen lägger sin tid på oss. Det finns fans som redan tatuerat in vår logo och det är så himla stort.

Ni har lärt känna många stora japanska band, har ni funderat på några samarbeten?
– Ja, det har vi gjort. Jag kan inte tala så mycket om det, men vi har kontakt med stora artister och vi pratar om några samarbeten.

Har du läst några fanfics om er?
– Ja… Det är alltid jag och YOHIO som ska ha sex, haha. Sedan tar vi alltid en cigg, vilket är kul för att ingen av oss röker.

Beskriv alla bandmedlemmar med ett ord.
– Åh va kul, ett ord? Får det vara insidergrejer? Jag vill säga ruffsikullen när det kommer till YOHIO, haha.
Så YOIO är ruffsikullen, LINDER är fabulous, RAY är råttan, JENZIIH är indescribable och jag är madman.

Vad är det sista stället du skulle vilja bli fångad naken på?
– På scen? Eller nej, jag vet inte, det skulle kanske vara kul att vara naken på scenen, haha. Jag kan vara naken, det är nice, haha.
Nej, men på något ställe där jag skulle bli förknippad med något sexuellt som jag inte står för. Som i någon barnkammare, eller något lika sjukt.

Skulle du hellre bli stucken av tio getingar eller biten av en riktigt arg hund?
– Nej usch, jag är rädd för insekter. Det är jätteäckliga… då får en hund bita mig istället.

Vill du tillägga någonting?
– Jag vill att det ska komma fram hur SEREMEDY ser på oss själva. Vi säger ju ”Welcome to our madness, we’re a modern feakshow”, det går inte bara ut på musik. Det är musik, kläder och känsla.
Vi är galna, det är vad vi spelar på. Folk kommer alltid tycka och tänka om oss, det är hela konceptet. Vi är här för att chocka människor. Vi är en modern freakshow. Om folk tycker dåligt om oss så tar vi det som komplimang, faktiskt.
Många säger att min röst inte är tillräckligt mörk för den genren vi spelar, det är för att de är vana vid det. För att alla andra band gör så, då säger jag att vi går mot det!
Varför ska vi göra som alla andra gör, bara för att andra tycker det?
Folk påpekar att vi är homosexuella eller tjejer, men varför skulle jag ta illa upp för det? Om jag var bög så skulle jag inte ha några problem med att komma ut med det.
Att kalla mig för tjej är den finaste komplimangen man kan ge mig. För att jag älskar kvinnor, de är det vackraste här på jorden.
Men att man försöker få det att låta som någonting negativt att vara bög eller kvinna, det gör mig förbannad. Vi är absolut mot trångsynhet.

Text: Gosia Machaczka
Foto: Tobias Grönlund


About the Author

Gosia Machaczka
14 Comments 1. Mhiihi ^_^

  SÅÅÅÅ BRAAA INTERVJU ^_^
  Älska SEIKE!!!! <3


 2. Hannah

  HAHA YOHIO OCH SEIKE HA SEX???? Galet xD


 3. M

  älskar honom för humlan!


 4. Aww, älskar dom.
  Alla är så sjuk snygga!


 5. TheRedRosedTiger

  Vilka säger att hans röst är för ljus? lol, den är ju fan perfekt till låtarna de har, den är så ren… skit svårt att förklara, men hans röst är perfa för låtarna, för musiken!


 6. LOVEBOT(or call me Yuki/Hazuki/Aki-chan)

  Alltså what!?Yohio och Seike ha sex??? O_o hahahahahaha…det skulle jag gärna vilja se!hahahaha.Men Seike är så snäll.Träffade honom 2 februari på Melodifestivalen:första deltävling.Fick en puss på kinden och massa kramar från honom(även från Yohio och de andra som var med Yohio upp på scenen och JENZiiH och Rin–>make up hjälparna!!). Så mysigt hade jag:) <3 jag kommer vara på repetionen den 8 mars och på Friends Arena den 9 mars!!Om ni ser mig,kom fram och hälsa!Då blir jag hypper glad. :D ^Ω^ (o^o) Många visual kei,kawaii.J-rock,J-pop,e.t.c…kramar från mig!!! ^^


 7. Blir så glad! Seike säger så klocka ord, hejja! Fortsätt med det du gör! I Love you all <33


 8. Alara

  De sista meningarna som Seike har sakt är jätte viktiga :)


 9. simone

  “Men att man försöker få det att låta som någonting negativt att vara bög eller kvinna, det gör mig förbannad. Vi är absolut mot trångsynthet.”
  Så j*vla sant! ^^ Haha! Seike din röst är ju fantastisk! Stör mig ärligt på folk som säger att det ska vara si och så… <3 LOVE TO U! ^^


 10. Hanna

  Asså; Seike du är så snäll och omtänksam
  och de är det jag älskar dig för och inte för
  att du är cool men det gör jag också!
  I love you!


 11. lindo pero yo kiero saber si es ombren o mujer


 12. lindo pero yo kiero saber si es ombren o mujer <3 <3 <3


 13. Majssoda

  Grym intervju!
  Seremedy har hjälpt mig så sjukt mycket i livet och är så grymt glad att jag hittade dom!
  ÄLSKAR SEIKE OCH ALLT MED HONOMLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *