Intervjuer

November 18th, 2010

Intervju med Papa Roach sångaren Jacoby Shaddix

paparoachinterview

Gosia träffade Jacoby Shaddix, sångare i Papa Roach, när bandet var i Stockholm och spelade på Taste of Chaos Tour.

Varför bestämde ni er för att göra en live skiva?
Vi har fem album från vår karriär och jag tycker det var tid nog att få ut en live skiva och våra fans skickade en massa meddelanden om, ”När ska ni få ut en live skiva?”. Vi ville göra en sådan skiva rätt länge men skivbolaget var inte intresserade.
När vi lämnade Interscope/Universal gick vi med ett självständigt skivbolag. Vi frågade dem om en live skiva och dom tyckte att det var en bra idé. Det är en perfekt möjlighet för oss att titta tillbaka på vår karriär som band och också skriva nytt material. Så det är det bästa från båda världarna.
Vi är väldigt stolta över denna release för det sammankopplar det förflutna, nuet och framtiden av vårt band.

Så ni slutar på ett kapitel och börjar på ett nytt med den här skivan?
Ja, verkligen. Jag tycker att det senaste decenniet har varit en galen resa för oss. Vi har haft olika företag, olika managers, olika chefer på skivbolagen… och nu, äntligen, så har vi hittat en kärna av människor som förstår verksamhetssidan av det men som också förstår den kreativa sidan.
Det är en balans och allting utförs ordentligt, vi kan sluta oroa oss över att bli fucked over av någon och bara fokusera på musiken.

Vad är ditt favoritband just nu?
Det är ett par grupper som jag gillar just nu, det är mer åt det elektroniska hållet. Det är en grupp som heter The Glitch Mob och så är det en svensk grupp som heter Miike Snow. Jag såg dem i New York City, en vän till mig sa att han kunde fixa in mig på gästlistan och jag tänkte ”Coolt, jag kan väl kolla in det”. När jag såg dem live så blev jag helt paff! Det var sjukt coolt! Dom är helt annorlunda men det påminde mig av sådan musik som jag lyssnade på förut. Det är sånt som du kan dansa till, vilket jag gillar, och för mig är det ett fräscht sound.

Hur har din barndom format dig som person och musiker?
När jag var ett barn var jag mer eller mindre trasig. Mitt familjeliv var fucked up och som många andra barns föräldrar så skilde sig mina och min far lämnade oss. Det var ett hål i mitt hjärta som jag försökt fylla med olika saker genom mitt liv. Men saker som till exempel musik, droger och att knulla tjejer hjälpte mig att inte tänka på det.

Känner du fortfarande tomhet i ditt hjärta?
Det kommer jag alltid att göra, men det är okej. Jag har förstått nu att det är okej att vara lite trasig på insidan. Jag har barn och en fru och en möjlighet att inte göra så mot dem.
Det har gett mig en driv i livet att pusha mig själv, prova nya saker och emotionellt sätta mig in i musiken. Det formade mig verkligen till vem jag är som musiker. Ju mer jag river ner muren som jag byggt runt mig, och som när jag försökte separera mig från människor, det får mig att känna som att jag är med i någonting. En del i kulturen, en del av samhället, en del av interaktionen mellan människor, jag kände inte det när jag var ett barn.

Hur var du som person i skolan?
Jag har alltid varit en upbeat person, när det gör ont inuti mig så säger jag alltid till andra ”Nu ska vi fan göra något kul”. Livet är kort, låt oss leva innan vi dör. Jag fick hyfsade betyg och jag var killen som alltid hängde med pundare och punkare. Jag var också i ett skolband och provade på sporter. Så jag var en nörd, en sportare och en punkare – allt på samma gång! Jag hade vänner i olika grupper och det var så jag växte upp, det är så jag var och fortfarande är.

Är du religiös eller andlig?
Jag är defenitivt andlig, men jag skulle inte direkt säga att jag är religiös. Min koppling till gud, högre makter, eller vad du nu vill kalla det, är djup. Det är någonting som kommit till mig under dom senaste sju åren. Så fort jag fick barn så började jag tänka på hur den här världen kan existera utan högre makter, energin som sammankopplar allting. Plötsligt känns det som att det är omöjligt att människan är i kontroll över världen. Det är större än oss, tror jag. Det är min uppfattning.

Vad är det bästa med att vara på turné?
Det här! Möjligheten att få träffa nya människor, jag älskar det! Koppla samman med nya människor, stå på scen, resa runt jorden… Jag älskar den här staden, Stockholm är grymt! Jag skulle verkligen vilja komma tillbaka i sommar.

Kommer ni tillbaka i sommar eller är det någonting du bara säger?
Det är min plan! Nästa sommar måste jag komma tillbaks hit. Men jag vet inte om det blir på turné eller någon slags semester. Jag bara måste komma tillbaka hit. Några i min familj är från Sverige, jag vill åka tillbaks och prata med min mormor så jag kan få reda på vilken del av min familj som är härifrån och vilken typ av område dom bodde i. Jag har svenskt, holländskt, tyskt, engelskt och några andra nationaliteter i min familj.

Har ni tid för att gå ut och se er runt om staden?
Igår hade vi hela dagen för att gå runt, så vi stannade i innerstaden och såg oss omkring. Det är en vacker stad, vackra människor och allting är väldigt trevligt här uppe. Och ni har väldigt god fisk också; ni vet hur man lagar fisk här uppe! Vi gick till en fiskmarknad och dom lagade fisken på plats, det var det bästa!

Vad kan en backstage gäst förvänta sig att se på ett Papa Roach gig?
Vi förbereder inbjudningar just nu för en after show party. Vi kommer att ge det till alla band. Det är någonting i stil med ”Papa Roach kräver att ni ska komma till vårt jävla after show party”, för vi måste lära oss känna alla på den här turnén. Vi försöker alltid att få det gjort tidigt i turnén. Vi är inte headlines, men vi fixar grymma fester ändå! Och på den här turnén gör vi det i Stockholm, Sverige. Det kommer bli roligt! Folk kommer bli fulla, dansa och så kommer det bli ganska naket.

Ni valde rätt stad att göra det i!
Verkligen! Ni kvinnor, ni har allt här uppe! Svenska tjejer är vackra!

Vad är det galnaste ni sett ett fan göra?
När vi spelade en show, så fanns det en tjej framme i publiken som grät och skar sig själv.
Jag sa det inte i mikrofonen, men jag tänkte verkligen ”Wow, snälla sluta!”. Det var under ”Scars”… Jag skar faktiskt mig själv under en tid men det är sjukt att göra det medans vi spelade. Hon blödde, tänk om någon fick hennes blod på sig? Helvete, kom igen?! Gör den skiten hemma istället! Men jag tycker synd om människor som skär sig själva, det är ett dåligt sätt att få ut sin frustration.

Vad kan du göra som ingen annan kan?
Jag kan suga min egen kuk. Jag har några revben som tagits bort och jag har en väldigt lång kuk! Jag vill aldrig lämna huset. Haha, nej, jag skojar bara!

Har du någon livsfilosofi?
Det som inte dödar, gör dig starkare. Det är inte nödvändigtvis min filosofi, men det är ändå en filosofi. Det är faktiskt den tyska filosofen Fredrick Nietzsche som kom på det där. Jag håller mig vid det, jag tror på att det inte spelar någon roll hur hårt livet är, det finns alltid ett skäl till all skit som händer.
Det finns en hemsk berättelse… När jag var hemma, så var det en man som lämnade huset för att gå till gymmet, och hans två åriga son sprang ut ur huset och mannen såg han inte. Han körde över och dödade sitt barn. Jag var förtvivlad. Varför ska någonting så hemskt hända? Något som jag kanske ska få ut av det är att uppskatta min familj, även om dom ibland går en på nerverna och älska dem.
Det finns alltid ett skäl för allting, det finns alltid någonting du kan lära dig av det. Mitt hjärta går ut till den familjen, det är tungt.

Om du kunde resa genom tiden skulle du gå tillbaks för att ändra någonting eller gå framåt för att se framtiden?
Wow… skulle jag gå tillbaka? Vet du vad, jag skulle gå tillbaka! Men jag skulle vilja vara en fluga på väggen, så jag inte kan ändra på någonting; Jag vill bara se allting. Jag skulle gå tillbaka till tiden då jag var ett barn för det kommer jag inte riktigt ihåg. Jag vill bara se hur mitt liv egentligen var, för man har bara sinna minnen. Vi hade ingen videokamera när jag var liten, det var 70-talet och vi var fattiga.

Har du någonsin haft sex till din egen musik?
Nej, men jag borde testa det! Det skulle bli ganska konstigt att lyssna på sig själv sjunga medans jag stönar. Men att ha sex till musik är kul, inte bara min, haha. Prodigy är grymt!

Vad vill du ha skrivet på din gravsten?
Jag planerar redan att bli kremerad så jag ska inte ha någon gravsten!

Text: Gosia Machaczka
Foto: Patrik Boyton


About the Author

Gosia Machaczka
2 Comments  1. Fredrik K

    Grym intervju! Ärliga svar på annorlunda frågor än vad man är van vid att läsa!
    Keep up the good work girl!


  2. Kim

    Håller med Fredrik där uppe, hoppas du gör intervju med dem igen när de kommer till Sverige med nya skivan.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *