Intervjuer

April 8th, 2011

Intervju med LostAlone

lost alone interview gosia machaczka

Gosia träffade dom tre killarna från LostAlone. Dom har mest blivit kända för att ha turnérat med My Chemical Romance dom senaste månaderna. Och innan dom gick upp som förband till My Chem i Stockholm passade hon på att ställa ett par frågor.

Vi kan börja med hur LostAlone startade?
Steven: Jag och Mark startade bandet 2005 och släppte en skiva på ett oberoende skivbolag, bara i UK. Vi turnerade rätt mycket, spelade på festivaler och blev nominerade för ett pris i England. Vi spelade även några konserter i Europa och vi var faktiskt här i Sverige en gång med Enter Shikari. Men konserten ställdes in eftersom de var sjuka, så det enda vi har sett av Stockholm är flygplatsen.
Vi har haft olika basspelare innan Alan, men när vi äntligen hittade honom bestämde vi oss för att vänta med nästa album och skriva på med ett stort skivbolag. Bara det tog ett år! Efteråt jobbade vi med vår nästa skiva hela 2010.
Vi har för det mesta varit förband, även fast vi gjorde några headline-turnéer i t.ex. Tyskland och Österrike. Men hade vi kunnat hade vi varit överallt, vi hade kommit till Sverige tusen gånger. Men det är inte vi som bestämmer, tyvärr. Därför är vi glada att vi fick åka runt med My Chemical Romance, se så många vackra ställen och få spela i så många olika länder.

När bestämde ni er för att musiken var det ni ville satsa på här i livet?
Steven: När det gäller mig så kommer jag inte ens ihåg när jag inte var bestämd angående det här. Det här är vad jag är.
Alan: Samma här, det har alltid varit min dröm att kunna leva det här livet.

Vad kan ni berätta för mig om ert kommande album?
Steven: De bästa låtar vi någonsin har gjort finns med på den. Vi fick en chans att åka till USA för att kunna jobba med hela skivan, medans vår första skiva var en samling av våra demos. Den här däremot har tagit ett år att skriva och 3 månader att spela in och vi jobbade med två producenter som är helt fantastiska; Jacknaif Lee och Greg Wells. Greg har jobbat med artister som Katy Perry och MIKA och det är väl inte sådana människor man förväntar sig att vi ska jobba med. Men han är en riktig rockkille, men skriver även pop. Jag personligen älskar alla olika musikgenrer så jag dömer inte bort någonting.
Men ja, den här skivan är jag riktigt nöjd med, den berättar verkligen om allt vi är just nu.

Var letar ni efter ny inspiration?
Steven: Personligen så hör jag musik hela tiden, i mitt huvud. Det jag försöker göra är att aldrig röra vid ett instrument förrän jag har hela låten i huvudet och om jag glömmer den innan, så måste den ha varit dålig. Inspiration är allting vi gör, som den här intervjun eller en promenad. En mening kan inspirera en hel låt.

Det här är alltså er första gång i Sverige, vad förväntar ni er?
Steven: Vet du, ibland vaknar man utan att veta var någonstans man är. Men när jag vaknade idag var min första tanke “Vi är i Sverige!”, ert land har så många fantastiska människor i musikbranschen. Många pop-artister kommer härifrån, som ABBA. Jag älskar ABBA! Sverige är helt enkelt hem för många fantastiska musiker och låtskrivare. Vi hoppas verkligen på att komma tillbaka hit fler gånger.
Alan: Jag och Mark tog en promenad imorse, gick runt några timmar. Det var tyvärr bara det vi hann med.

Och jag ska se er live för första gången, vad kan jag förvänta mig?
Steven: Jag älskar band som Queen, därför ser jag det hela som underhållning. Speciellt på större spelningar. Människor betalar pengar för att komma och se en spelning och vi försöker alltid att respektera det och se till att det inte bara är vi som har roligt, utan även publiken. Det handlar om passion och man kan verkligen se att vi älskar det här. Människor som aldrig sett oss live förut är förvånade över att vi sjunger allt man kan höra på skivan.

Vad gör ni på fritiden?
Steven: Vi brukar alltid sitta med våra laptops, jobba med ny musik och försöka svara på varje twitter. Jag förstår inte varför vissa band inte tar sig tid för det, det tar ju bara en sekund. Om någon skickade meddelande till dig och skriver att de älskade spelningen räcker det med vanligt ”tack”, det behöver inte bli mer komplicerat än så.
Så om jag ska vara ärlig så har vi knappt någon fritid. När vi har en ledig dag brukar vi prata med våra fans, gå ut på stan, hitta några vintage-butiker och försöka se så mycket som möjligt av staden.

Ni har turnerat med band som 30 Seconds To Mars, Paramore och My Chemical Romance. Men vilken var er favorit?
Steven: My Chemical Romance är favoriten, men det är ingenting personligt mot de andra banden. Vi är riktigt bra vänner med killarna i bandet, vi älskar deras musik och de älskar vår. Men förutom det så är det här första turnéen på ett tag då vi vet att vår skiva snart är ute. Vi har någonting nytt att bjuda på, kan göra intervjuer och ha massa att berätta.

Vad gör ni för att göra er redo innan ni hoppar upp på scenen?
Alan: Det bästa man kan göra innan man ska upp på en scen…
Steven: Ja, precis, haha. Vi har en ritual som upprepas varje kväll. Först sätter vi på en av Seals låtar…
Mark: Sedan värmer vi upp våra röster.
Steven: Ja, exakt, eftersom vi alla sjunger. Sedan en halvtimme innan spelningen sätter vi på Slipknot.
Mark: Och bara headbangar!
Steven: Haha, ja! Vi hade aldrig gjort det tidigare men en kväll gjorde vi det och kände att det borde bli vår grej.
Mark: Vi brukar sitta och vänta på att få spela i våra rum där man inte hör publiken, man hör inte vad som händer där ute. Man kan inte bara komma ut utan att vara förberedd och laddad.
Steven: Därför blir det Slipknot, Metallica och Panthera så vi hoppar runt och blir helt galna innan spelningen. Men man måste ha rätt timing, börjar man för tidigt kan man bli för trött för spelningen, haha. Och när vi går ner från scenen sätter vi på klassisk musik för att lugna ner oss och äta. För jag kan inte äta innan spelningen, jag mår bara illa då.

Var ser ni er själva om tio år?
Mark: Jag vill fortfarande vara med i bandet. Det finns många band som spelar i två, tre år och sedan försvinner. Men sådana är inte vi. Ibland är det inte deras fel, men ofta borde band kämpa lite mer. Jag vill att vi ska fortsätta spela in musik och turnera om tio år.
Steven: Ja, jag vill tro att vårt bästa album kommer om kanske fem år. Vi är verkligen fullt inställda på att fortsätta med allt det här och bli bättre, fortsätta utvecklas. Vi vill få med oss fans som verkligen älskar bandet, vi vill inte ha människor på våra spelningar som inte kan hälften av våra låtar.

Låt oss säga att ert hus brinner och ni bara kan rädda en sak. Vad väljer ni?
Mark: Jag måste bara säga att jag alltid har tänkt på det här.
Steven: Har du alltid tänkt på det? Haha!
Mark: Om det måste bara bli en sak, så har jag en riktigt stor samling av vinylskivor.
Steven: Men det är ju flera skivor, inte bara en sak.
Alan: Du får ju bara välja en skiva!
Mark: Jag skulle aldrig bara kunna välja en, men de står på en hylla. Så jag tar med mig hela hyllan, helt enkelt. Det är saker som man aldrig kan ersätta, du vet. Jag kan inte säga att jag är särskilt materialistisk, men jag tycker om att ha sådana saker. I min samling finns det skivor som jag inte skulle kunna få tag på igen, vissa var min pappas. Det finns många minnen där, av mina gamla band och andra saker. Så jag skulle helt plötsligt bli superstark och bära ut hela hyllan med vinylsamlingen!
Alan: Ja, jag kan ju hjälpa dig. Det enda jag skulle ta med mig är mitt pass och min gitarr.
Steven: Ja, de bor ju ihop så det skulle inte bli några större problem. Jag själv har inte min gitarr hemma, så det skulle inte bli några problem där. Men mina häften med låttexter finns i en låda som jag skulle bära med mig ut.

Nämn tre skivor som finns med på era spellistor just nu?
Steven: Det blir svårt för mig, för jag har bara en, haha. Men det blir Marina & the Diamonds med The Family Jewels, ett band från min hemstad som heter Crushing Blows har en EP som jag lyssnar på. Vi är inte vänner med de, men vi såg dom en kväll och det är inte ofta man ser ett band som är så bra och samtidigt från ens hemstad. Och den tredje får bli Queen, med deras andra album Queen II.
Men för att vara helt ärlig så har jag lyssnat på Marina & the Diamonds album varje dag.
Alan: Min spellista innehåller ungefär 15 olika band… och några av våra låtar finns också med där.
Mark: Jag har lyssnat på ett band som min syster tipsade mig om, jag tror de är från Norge…
Alan: Vi har lyssnat mycket på My Chem också!
Steven: Ja, det har vi ju, haha.

Om ni kunde ändra på en sak i ert förflutna, vad skulle det bli?
Mark: Jag tycker att det är ganska onödigt att ångra saker i sitt förflutna, det har fått mig hit. Jag trivs var jag är, därför skulle jag inte ändra någonting. Jag förstår inte meningen med att blicka tillbaka när vi är väldigt lyckliga över vad som händer här och nu. Jag vill inte glömma det förflutna, men jag vill hellre fokusera på framtiden.
Alan: Ja, det är precis samma här. Allt negativt som har hänt har man ju lärt sig av, så varför ångra det?
Steven: Jag skulle ändra på det att jag litade på människor till hundra procent förut. Jag menar inte oss här i bandet, utan i affärer. Även människor som jag jobbar med nu, som jag älskar och respekterar, kan jag inte lita fullt på. Jag kan inte lita på någon, förutom mig själv, när det kommer till affärer.

Vad är era planer för det här året?
Steven: Vi väntar på att skivan ska släppas, göra singlar, åka på festivaler i UK och Europa. Kanske åka till USA också? Vi vill bara fortsätta framåt. Vi har även skrivit nästa album, hur sjukt det än låter eftersom den här nya är inte ens ute, haha. Vi är väldigt inspirerade av 70-talet och då släppte banden nya skivor varje år. Queen släppte deras två bästa skivor 1974! Nu, på vår tid, känns det helt sjukt och omöjligt att ens tänka på det.

Vill ni lägga till någonting?
Steven: Vi hoppas på att vi kommer kunna komma tillbaka till Sverige och spela i olika städer!

Text: Gosia Machaczka
Foto: Julian Lagerberg


About the Author

Gosia Machaczka
0 CommentsBe the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *