Intervjuer

May 12th, 2011

Intervju med Joshua Moore från We Came As Romans

we came as romans interview gosia machaczka joshua

Gosia träffade Joshua Moore, gitarrist i We Came As Romans, innan spelningen på Debaser Slussen i tisdags.

Hur har turnén varit så här långt?
Det har varit riktigt roligt! Det är andra gången vi är i Europa. Första gången öppnade vi på Never Say Die Tour och den här gången kom vi med andra amerikanska band. Det är väldigt coolt att ha möjligheten att turnera över hela Europa med våra vänner, se alla olika länder och träffa olika människor.

Vad hände sist när ni skulle spela i Sverige?
Det var på Never Say Die turnén, men vi var det enda bandet som inte fick spela eftersom en av bussarna som hade all vår utrustning missade färjan. Och det var verkligen ingenting vi kunde göra åt det. Det var riktigt tråkigt eftersom vi åkte så långt och såg fram emot att spela. Hur förklarar man sådant till fansen?

Kunde ni inte låna från de andra banden?
Nej, de försökte faktiskt få ett lokalt band att låna ut sin utrustning till oss men de hade inte tillräckligt mycket saker, så vi hade ändå inte kunnat spela. Det var verkligen en dum situation! Många fans kom till vårt merchbord och sa att de verkligen ville se oss. Det kändes riktigt tråkigt, men nu är vi tillbaka i alla fall!

Finns det någon skillnad mellan publiken i USA och Europa?
Oh ja! Till och med i USA är det stor skillnad mellan publiken, beroende på vilken stat man är i. Många i publiken i Europa är väldigt mottagliga och besvarar energin som vi visar på scenen. De hoppar och skriker mycket, det syns verkligen att de har roligt. Det är alltid kul att se.

Vad tycker du om Sverige?
Igår hade vi ledigt och parkerade bussen på en camping i Jönköping, vi gick runt, gjorde upp en eld och det var riktigt skönt ute. Just nu är jag här för att göra intervjuer medan de andra går runt och kollar in staden. Vår sångare, Dave, gamla morföräldrar kommer från Sverige så han ville verkligen ta sig tid för att gå runt och se allting. Jag ska förmodligen gå ut och kolla runt jag med efter den här intervjun.

Hur förbereder du dig inför den fysiskt krävande delen av turnén?
Jag vet inte, jag tror faktiskt att det viktigaste ute på turné är att sova tillräckligt mycket. Det är verkligen fysiskt krävande att åka runt från stad till stad och uppträda varje kväll och på den här turnén har vi inte haft så många lediga dagar. Och eftersom vi åker utan crew den här gången så är det vi i banden som får packa in och ut saker, förbereda instrumenten och spela varje kväll. Det finns dagar då vi verkligen inte vill ställa upp, därför är det viktigt att sova tillräckligt mycket. Så även fast jag inte är trött går jag och lägger mig för att jag vet att om jag inte gör det så kommer jag ångra det dagen efter.

Vad håller uppe din motivation att spela musik?
Det som är riktigt trevligt är att mina föräldrar skickar mail och sms till mig bara för att berätta för mig hur stolta de är över mig. I juli är det sex år sedan Dave och jag startade det här bandet och vi har jobbat oss upp från ingenting till att kunna turnera så långt som i Europa. Mina föräldrar och vänner är väldigt uppmuntrande vilket känns riktigt bra, för att det är ju mina föräldrar som har uppfostrat mig och jag vill vara någon de kan vara stolta över. Det skulle vara hemskt om de tänkte ”här har jag spenderat hela mitt liv att uppfostra dig och du har inte gjort någonting med ditt liv”. Därför är det väldigt inspirerande och tryggt att veta att jag har gjort dom stolta.

Vad är det roligaste som har hänt på turné?
För nästan ett år sedan var vi på turné i USA med Asking Alexandria, jag är säker på att alla som läser det här vet vilka dom är. Dom hade precis släppt sitt första album och det var deras första headline-turné. Ett av förbanden på turnén kom riktigt sent så vi sa åt de att komma backstage, de trodde att det skulle vara ett bandmöte. Men istället för det så slängde vi en massa vattenballonger på dem, det var riktigt roligt.

Det har hänt en massa sjukt på den här turnén också, när vi säger åt publiken att hoppa upp på scenen och till slut kan vi inte röra på oss för att de är så många. Tänk dig att spela på en klubb inför 250 personer och att 50 av dem hoppar upp på scenen! Det fanns några som ramlade in i trummorna och då var vi tvungna att sluta spela för vi inte kunde röra på oss alls.
Det kan bli väldigt intensivt, men fansen älskar det. Jag antar att de älskar att vara nära, ha den där speciella kontakten med oss och känna att dom är en del av showen. Det var därför jag brukade gå på olika spelningar, för att jag ville vara där med bandet medan de spelade låtarna.

Hur ofta lyssnar du på er musik?
Jag har demos av vår nya skiva på mobilen som jag försöker att lyssna på varje dag. Bara för att jag tycker att om du inte kan lyssna på ditt band, varför spelar du din musik då?
Om du tycker att din egen musik är så dålig att du inte kan lyssna på den, varför skulle någon annan gilla det då?
Därför försöker jag lyssna på våra nya låtar som ingen annan har hört än bara för att känna efter om jag kan hitta något som vi borde jobba mer på. Jag lyssnar även på vårt första album, bara för att påminna mig själv var vi började och hur inspirerade vi var. Det är bra att påminna sig om sådant om man har en dålig dag när man känner att man inte vill stå upp från sängen eller spela just den kvällen. Det är bra att påminna sig då om allt man borde vara tacksam för.

Vilken låt är du mest stolt över?
Vår nyaste singel, ”To Move On Is To Grow”. Jag tror att rent musikaliskt är det den bästa låten vi gjort. Jag är väldigt stolt över den låten. Sedan den första och sista låten på ”To Plant A Seed”, den första heter faktiskt ”To Plant A Seed” och den sista ”An Ever-Growing Wonder”. Det är mina två favoritlåtar på den skivan. Jag tror verkligen att vi gjorde de två låtarna riktigt bra, jag är fortfarande väldigt glad över hur de blev, även fast vi spelade in dem för två år sedan.

Vad kan du berätta om ert kommande album?
Jag känner att bandets musik, hela meningen och budskap har utvecklats eftersom vi ändras som människor. Livet för mig är någonting som alltid ändras och hur man accepterar och anpassar de förändringar gör dig till den du är. Därför förändras man även som författare till låttexterna och även musiker. Det är inte bara jag som skriver någonting och bestämmer att det måste vara så, utan jag skriver någonting och visar till killarna för att sedan diskutera tillsammans om hur vi vill ha det.

Texterna kommer vara lite mer ärliga. ”To Plant A Seed” visade inte riktigt att det finns mycket negativt i livet, det var mer att vi visade att man ska vara glad och positiv hela tiden. Våra nya låtar kommer vara mer ärliga, äkta och vi kommer berätta om livet så som det är. Eftersom det finns negativa saker i livet, men det är hur du hanterar dem som gör dig till den positiva eller negativa personen. När vi kommer tillbaka till USA kommer vi gå direkt in i studion och spela in allting.

Vad väljer du om du: kan lyssna på musik varje dag, men då är det någon annan som väljer åt dig eller att du får lyssna på musik bara på måndagar men då är det du som får välja?
Det är en ganska lätt fråga för mig. Jag har inte ägt någon iPod eller mp3-spelare sen jag var 16 eller 17, jag går runt och spelar musiken i mitt huvud. Vilket får mig att låta lite galen… Så jag antar att det skulle vara helt okej att jag inte fick lyssna på musik varje dag.

Du får aldrig gå ut igen, eller du kommer aldrig att ha ett tak över huvudet igen?
Jag tror att jag måste välja att aldrig ha ett tak över mitt huvud. Men då får jag gå över och sova hos mina vänner, haha. Jag kommer få sova hos Telle (sångaren i The Word Alive)! Han nickar nu, ger mig den romantiska blicken och slickar sig om läpparna. Så jag tror att han är med på det, haha.

Facebook eller Twitter?
Jag väljer nog Twitter, bara för att det är enkelt. Det finns massa saker på facebook som jag aldrig vill bli en del av. Som Zombie Wars, eller när någon jag inte känner skickar inbjudan till mig för att bli en farmer… What’s up with that?

Vänner eller älskare?
Jag skulle nog säga vänner. Vänner är viktiga.

Alltid nykter eller alltid full?
Alltid nykter! Jag kan inte spela gitarr full. Jag spelar verkligen hemskt när jag är full.

Vill du tillägga någonting?
Jag försöker säga i varje intervju jag gör här i Europa att vi ska se till att komma tillbaka. Vi vill inte vara ett av de banden som kommer hit en gång och sen är nöjda.
Det är väldigt viktigt för ett band att visa uppskattning till fansen, även om de är från ett annat land. Det är inte så schysst att veta att man har fans i något land och aldrig åker dit och spela för dem, det är ju trots allt dom som får ditt band att bli framgångsrikt. Därför ska vi försöka komma tillbaka till Europa så ofta som vi bara kan.

Text: Gosia Machaczka
Foto: Julian Lagerberg


About the Author

Gosia Machaczka
0 CommentsBe the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *