Intervjuer

December 3rd, 2013

INTERVJU: Black Veil Brides – Andy Biersack: ”Senast jag tänkte på en annan karriär var alternativet Batman.”

HEADER Andy Biersack Black Veil Brides 2013 interview Gosia Machaczka intervju SUPERTONIC

Gosia träffade Black Veil Brides frontmannen Andy Biersack innan bandet skulle uppträda för första gången i Stockholm.
De träffades backstage på Fryshuset och pratade om allt från hur Andy valde mellan att vara musiker eller Batman, hans starkaste och svagaste egenskaper, vad får honom på dåligt humör, årets höjdpunkt och den värsta lögnen han någonsin dragit.

Du kom precis tillbaka från er Meet & Greet, hur var det att få träffa era svenska fans?
– Det var roligt! Vi gör Meet & Greets på varje spelställe och det är alltid intressant att få träffa olika människor och ibland ger vissa av våra fans oss små presenter som är typiska för just det landet vi är i. Det är speciellt roligt nu när vi är på vår Europaturné, då är vi i ett nytt land nästan varje dag.
Vi lär oss att lyssna på de nya accenter och lär oss om andra kulturer.
Men Meet & Greets är lika roliga i varje land. Alla våra fans är fantastiska, spelar ingen roll från vilket land de kommer.

Det är andra gången ni är i Sverige, har du lärt dig att säga någonting på svenska?
– Nej, jag kan tyvärr ingenting… Som du sa så är det bara andra gången jag är i Sverige, sist var det på Sweden Rock Festival och då hade vi väldigt tight schema hela dagen, så jag lärde mig ingenting då.
Jag kommer kanske lära mig någonting ikväll… och sedan kommer jag glömma det direkt för att jag är extremt dålig på främmande språk, haha.

Ni har inte spelat lika mycket i Europa som i USA, påverkade det er låtlista för den här turnén?
– När vi gav ut oss på den här turnén försökte vi få vår låtlista att vara så varierad som möjligt, då publiken i Europa inte har sett oss lika mycket som de hemma i USA och även i UK.
Därför försöker vi ge de en upplevelse som tar dem genom vår hela karriär, vi spelar även låtar som vi inte har spelat på några år!
I USA spelar vi mest låtar från vår senaste platta, men på den här turnén spelar vi låtar från alla våra album. Det är definitivt roligt att få spela låtar vi inte har spelat på länge och få återuppleva dem med en helt ny publik.

Kommer du ihåg dagen då du bestämde dig för att satsa fullhjärtat på musik?
– Jag tror inte jag kommer ihåg just en specifik dag, då jag var väldigt ung när jag bestämde mig för att göra musik till min karriär… Men jag minns att KISS var bandet som introducerade mig till rock’n’roll.
Jag var kanske tre eller fyra år gammal när jag hittade KISS-spelkort som min pappa hade sparat från 70-talet. På den tiden visste jag inte vilka det var, jag trodde att de var superhjältar eftersom de bar smink och kostymer. Jag blev helt kär i dem och ända sedan dess älskar jag dem.
Jag brukar skämta att senast jag tänkte på en annan karriär var alternativet Batman. Jag var så ung när jag bestämde mig att jag ville vara musiker att jag inte hade ens ett realistiskt alternativ om jag hade misslyckats, haha.
Det var allt jag någonsin velat, jag hoppade av skolan och flyttade till Los Angeles och satsade allt.
Jag har vuxit upp på resande fot, jag började turnera när jag var 17 år gammal och har fortsatt sedan dess. Jag kan inte tänka mig att jag skulle kunna göra något annat.

Och nu när du lyckades, är musikkarriären allt du förväntade dig att den skulle vara?
– Ja, absolut. Vissa människor räknar hur bra det har gått för dem genom att räkna hur många spelningar de spelar och hur stora arenor de spelar på, men för mig har det alltid handlat om att få spela varje dag i en annan stad.
Faktum att vi är ett framgångsrikt band och att vi har kommit så långt är helt fantastiskt.

Vilka är dina starkaste och svagaste egenskaper och hur har de påverkat din karriär?
– Jag skulle nog säga att jag brukar vara väldigt driven. Jag brukar jämföra mig med en häst med skygglappar, den går bara raka vägen mot målet. Oftast har jag bara ett mål som jag siktar mig in på och låter ingenting påverka min väg till det.
Ibland är det negativt, för att det kan påverka mina relationer med vänner och familj. När jag var yngre tog jag mig inte ens tid för att skaffa vänner, för att jag var bara fokuserad på min musikkarriär.
Jag antar att man kan vara ett as om man bara koncentrerar dig på en sak, men det hjälpte mig att nå hit och ju äldre jag blir desto bättre blir jag på att balansera min tid så jag har både tid för min karriär och vänner.
Så det är en egenskap som har påverkat mig både positivt och negativt.

Om du kunde läsa någons tankar och sätta dig i deras tankesätt, vem skulle du välja?
– Jag tror att det skulle vara intressant att gå tillbaka i tiden till när människor skrev Bibeln. Jag skulle vilja veta vad som föregick i deras huvuden. Det spelar ingen roll om man är religiös eller inte, jag tror att det skulle vara lika intressant för alla att få veta hur allting började.

Berätta om en händelse i ditt liv som gjorde stort intryck på dig!
– Det måste varit när jag uppträdde på en scen för första gången. Jag var åtta år gammal och jag var på ett KISS-konvent med min pappa. Jag sjöng en låt och bjöd på en show eftersom jag kunde alla deras rörelser. Alla hejade på mig, även trummisen från KISS som var där.
Så fort jag gjorde det och kände hur uppspelta alla blev visste jag att det var någon jag ville göra.

Finns det någon typ av musik som du inte tål?
– Hm… jag tror inte det. Jag kan se något bra i alla olika genren, även fast jag kanske inte lyssnar på dem.
Till exempel; du kommer inte hitta mycket elektronisk musik på min spellista, men det betyder inte att det inte finns elektronisk musik som jag gillar. Jag tycker t.ex. om Dubstep. Samma gäller rap.
Jag tror att det finns både bra och dåliga artister i varje genre och ibland lägger människor för mycket tid för att hata saker.
Jag tycker att man ska se på varje artist individuellt.
Som människor som ser på oss och vill inte lyssna på vår musik på grund av hur vi ser ut… jag skulle aldrig kunna döma ut en hel genre på grund av något sådant. Då är man en hycklare.

Vad får dig på dåligt humör?
– Sömnbrist… Och små saker som t.ex. när jag inte får den maten jag vill ha. Jag tror att ju mer man turnerar och vänjer sig vid sådant liv desto viktigare blir det för dig med bekvämligheter som du är van vid.
Vissa förstår inte det och skulle nog kalla mig för diva, men när du spenderar nio av tolv månader ute på turné så är det väldigt viktigt att hålla fast vid saker du älskar.
Därför är jag väldigt noga med att få sådan lunch som jag är sugen på, för att får jag inte det kan en sådan detalj förstöra min dag om jag t.ex. redan har haft en dålig morgon.

Håller du dina känslor inne eller släpper du ut dem?
– Jag har turen att få vara på scenen och släppa ut alla känslor jag har. Ibland kan jag vara lite av en bråkstake och då kan jag bli arg över olika saker och skrika. Men på turnén, om någonting stör mig, kan jag bara släppa ut det på scenen genom mina framträdanden.
Det är någonting som inte alla artister kan göra, inte alla konstformer tillåter dig att få släppa allt när du uppträder eller skapar.
En målare kan släppa sin ilska på en canvas men när målningen är klar så är den klar, jag däremot får chansen att spela samma låtar varje kväll men ändra hur jag känner för dem. Jag kan även ändå melodin eller låttexten, om jag nu skulle vilja.

Är du en pessimist eller optimist?
– Optimist, alltid. Jag tror att alla tänker så egentligen, men att de förlorar perspektivet ibland. Jag tror att ingen ser på sitt liv ur helt negativ vinkel.
Vissa tycker om att vara sardoniska ibland och alla täkter att livet är skit då och då, men jag tror att de flesta egentligen är glada och positiva… Vissa är bara mindre duktiga på att filtrera bort saker som hämmar dem och deras välmående.

Skulle du hellre alltid veta när någon ljuger eller alltid komma undan med dina lögner?
– Definitivt veta när någon annan ljuger. Jag är en person som har svårt att lita på andra… så om jag kunde direkt veta när någon ljuger skulle det underlätta en hel del för mig.
Men jag tror faktiskt att jag ändå är rätt duktig på att fånga upp lögner och falska människor, det skulle bara göra mig ännu säkrare på mitt.
Jag skulle inte vilja kunna ljuga utan att aldrig kunna bli påkommen, det skulle äta upp mig inifrån till slut. Det tär på dig varje gång du säger någonting som inte stämmer, till slut skulle det väl ta koll på mig.

Vad är den värsta lögnen du någonsin dragit?
– Jag dejtade en tjej i två år… och hon trodde under hela den tiden att jag var tre år äldre än vad jag var. En dag vaknade hon och jag sa bara ”Du, gissa vad? Jag är 16, är det lugnt eller?”, haha!

Om du skulle få byta kön för en dag, vad skulle du göra?
– Jag skulle nog leka med mina tuttar… och sedan tror jag att jag skulle slå mig själv i ena tutten, haha.
Tjejer säger alltid att det gör lika ont för tjejer att bli slagna på bröstet så som det gör ont för killar att bli slagna på pungen, men jag tror inte på det! Så jag skulle vara tvungen att testa om det stämmer, haha.
Japp, det är vad jag skulle göra om jag var kvinna för en dag! Slå mig själv i vänstra tutten.

Har du någonsin snott något?
– Ja, när jag var en liten punkrockare, haha. Jag gör inte sådant längre dock.

Om du kunde prata med någon som är död, vem skulle du välja?
– De flesta tror säkert att det skulle vara en kändis… men jag ångrar vissa saker i mitt liv, att jag inte fanns på plats när någon nära mig dog. Jag skulle vilja få en sista chans att få ta farväl av min morfar.

Nu när du tittar tillbaka på år 2013, vad var höjdpunkten med det här året?
– Förmodligen dagen då vi släppte vår film. Jag satt i biosalongen med min mamma och jag såg henne gråta. Det var en riktigt häftigt upplevelse.
Inte den delen att hon grät… utan att hon var så berörd, haha.

Text: Gosia Machaczka
Foto: SEIKE


About the Author

Gosia Machaczka
8 Comments 1. Ryuruki

  OMG HAN ÄR SÅ BRA OCH FIN OCH BÄST SÅ KAG GRÅÅÅÅÅTER
  KOM TILLBAKA ANDY!!!!

  ;_________;


 2. AndyPandy

  Perfect interview!!!


 3. Emil

  Grym intervju, tackar!


 4. Nathalie

  Love this one!!!! And you both are looking gorgeous *____*


 5. Love

  ÅÅÅÅÅH vill också få träffa Andy! Fast skulle tappa talförmågan och bara stirra på honom för att han är så vacker O_o


 6. Angelica

  JAG MISSADE DERAS SPELNING FÖR ATT DET VAR UTSÅLT DET ÄR DET VÄRSTA SOM HÄNT MIG
  DE MÅSTE KOMMA TILLBAKA SNART!!!!!!!!!!!Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *