Intervjuer

March 21st, 2011

Exklusiv intervju med My Chemical Romance

my chemical romance interiew gosia machaczka frank iero 2

Gosia tog ett snack med Frank Iero, gitarristen i My Chemical Romance, några timmar innan deras konsert på Annexet (Stockholm) i fredags.

Hur känns det att vara tillbaka i Sverige?
Det känns kallt, haha. Nej, det känns riktigt bra. Förra gången vi var här var det med The Black Parade. Vi turnerade med den skivan en lång tid, du vet, över två år. Det är trevligt att ha gjort det, ta en paus för att leva våra liv och för att låta oss själva komma ihåg varför vi älskar musik så mycket och göra en skiva som vi är riktigt stolta över. Sedan är det kul att komma tillbaka och spela för våra gamla fans och de nya… det är en av de bästa känslorna i världen.

Kan du säga något på svenska?
Nej, jag kan tyvärr ingenting… eller vänta! Det är lite roligt eftersom jag var på mitt hotellrum inatt och tittade på TV och jag tror att jag uppfattade ”skrika som en gris”, men annars kan jag inget.

Hur fick ni idén bakom hela historien i era senaste videos?
Det började med musiken. När musiken blev till började den att inspirera berättelsen. Så med skivan sa vi att den utspelas i framtiden, år 2019, efter någon slags post-apokalyptisk händelse och det är i en piratradiostation. Det är det högre konceptet för skivan.
När det gäller våra musikvideor, det är där vi spelar karaktärer, det finns gäng i ödemarken som heter The Zones. Vi hittar på fortsättningen när det väl behövs.

Det ser ut som en serietidning som vaknat till liv…
Ja! Det är faktiskt så det började. Det var en idé som Gerard och en vän till oss, Shaun Simon, jobbade med. De ville göra en serie som heter ”The True Lives of Fabulous Killjoys” och när vi jobbade med skivan insåg vi att budskapet med den var nära seriens budkap. Så vi satte oss tillsammans, diskuterade och frågade oss själva varför vi håller isär de två projekten om de har samma budskap. På det sättet började vi arbeta på ett större koncept och det är verkligen mer som ett konstprojekt.

Men varför väljer ni att flytta hela historien till framtiden?
Tja, det är inspirerat av filmen Blade Runner, året är densamma. Men när det kommer till varför det blev framtiden så tror jag att det var för att vi, som band, kände att vi måste ta det till nästa nivå. Vi behövde gå längre och vi behövde göra det snabbt. Det var någon som sa ”Okej, bra, föreställ dig själv i framtiden, vad skulle du gjort och hur skulle bandet låta?”, i vår framtid som vi har gjort upp. Vi la ner gitarrerna och plockade upp synthar och andra instrument som vi ville ha med men inte riktigt hade spelat förut. Så vi experimenterade och försökte på nytt föreställa oss vad bandet är, du vet. Vad är rockmusik? Vad är bandet? Vilka är våra roller i bandet?

Era karaktärer dog på slutet av den sista videon…
Eller gjorde dom det? Haha! Det kommer att vara en tredje video som är grundad på denna story, men jag tror inte den kommer komma på ett tag.

Planerar ni att fortsätta med denna färgstarka och glada typ av musik i nästa album också?
Oj, hm… jag vet inte. Det är en av de bästa sakerna i vårat band, du vet inte vad som kommer att komma härnäst. Varje skiva skiljer sig från skivan innan, så jag slår vad om att nästa album kommer att vara annorlunda.
Ja, självklart men det var en ganska stor förändring…
Ja, jag vet, haha. Det fanns en hel del förändringar i våra liv, vi växte upp en hel del under dessa år vi turnerade. När du lämnar hemmet för en två år lång turné och får se platser som du aldrig trodde att du skulle få se, det är enorma upplevelser som får dig att växa upp. Vi har varit tillsammans i 10 år nu så jag tror att det är oundvikligt att utvecklas.
Jag tror att det enda sättet ett band kan överleva på är att förändras och utvecklas, tillsammans.
Jag menar, skulle du vara glad om bandet efter fyra år kom tillbaka och det är samma jävla musik och skiva? Det skulle vara så tråkigt, haha!

Vilken är din favoritlåt från nya skivan och varför?
”The Kids From Yesterday” är min favorit, men även ”Vampire Money”. Jag lyssnade på den låten på repeat. När man är i ett band finns det de stunder då du hör en låt skriven av någon annan och du tänker; ”Wow, varför tänkte inte jag på det? Jag borde ha skrivit den här låten!”. Och det var första gången som vi faktiskt kände att vi skrev en sådan låt.

Hur skulle du beskriva er liveshow?
Vår liveshow är raka motsatsen till vad liveshowen för The Black Parade var. För två år sen lekte vi karaktärerna från skivan, klädde ut oss och allt sådant. Jag tror att det var ett måste, när du har ett sådant starkt koncept som berättar en hel historia från spår ett till spår fjorton. Så varje kväll hade vi en hel scen, kostymer och allt möjligt… det blev mindre av en rockshow och mer som en resande cirkus som sätter upp en show varje kväll. Jag tror det är därför vissa blev så avskräckta.
Så när vi gjorde den här skivan sa vi att vi inte ska göra sådant igen, att det bara kommer att handla om bandet. Så nu får du bandet och en hel katalog med alla nya och gamla låtar. Vi spelar vissa låtar som vi inte har spelat på år. Det finns några låtar som jag faktiskt föreslog som ett skämt och folk sa ”Alright, låt oss prova det!”. Och jag svarade ”Det finns ingen jävla chans att du kommer ihåg den!”, men det fungerar riktigt bra!
Det finns också en ljusshow som förmodligen kommer blända dig, jag gillar verkligen ljusshower!

Vilken är din favoritlåt att spela live?
Det är svårt. Det är som att säga ”Vilket är ditt favoritbarn?”. Nej, men varje låt har en speciell plats i ditt hjärta och det finns vissa låtar som aldrig blir gamla. Men min favoritlåt att spela live just nu är DESTROYA!

Vilken är er mest minnesvärda upplevelse?
Oh man, vi är riktigt, riktigt lyckligt lottade. Jag får ju skriva och spela musik med mina bästa vänner, i hela världen, åka på turné och spela för kidsen. Det finns verkligen inga dåliga erfarenheter, det enda dåliga är kanske resor, skulle jag säga.
Men mind-blowing upplevelser… Jag kan inte peka ut en, men jag kan berätta för dig att det bästa som konstnär, som musiker och nu som en far, är att träffa någon som har så mycket respekt och kärlek för det man gör, som våra fans har. Det är svårt för mig att förstå att en låt som jag skrev på mitt rum hemma spelas hos någon på andra sidan jorden. Någon som bryr sig om den låten lika mycket som jag gör, men på ett annat sätt. Att påverka någons liv på det sättet är i särklass den mest fantastiska upplevelsen du någonsin kan uppleva.

Ja, ni verkar ha en riktigt bra relation med era fans…
Ja, vi har seriöst de bästa fansen. Folk säger det hela tiden men de ljuger egentligen, eftersom dom inte är i vårat band. Det är verkligen sant. De är fantastiska och kreativa individer. I wouldn’t trade ‘em for the world.

Text: Gosia Machaczka
Foto: Julian Lagerberg


About the Author

Gosia Machaczka
0 CommentsBe the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *