Intervjuer

October 10th, 2011

Intervju med Enter Shikari ”Den nya skivan är som en efterrätt som har allt; saftig deg, frukter och grädde.”

enter shikari intrview gosia machaczka

Gosia träffade sångaren Roughton ”Rou” Reynolds och gitarristen Liam ”Rory” Clewlow från Enter Shikari på deras turnébuss innan spelningen i Stockholm. De pratade om nya skivan, galna fan-upplevelser under spelningarna och vad som är den vanligaste anledningen till oenigheter i bandet.

Hur känns det att vara tillbaka i Sverige?
Rou – Riktigt coolt. Vår senaste spelning här var riktigt rolig så vi ser fram emot den här också. Det borde bli grymt.

Har ni hunnit lära er några svenska ord?
Rou – Inte än, vi försökte lära oss några igår, det brukar vi alltid försöka med innan showen. Men vi frågade om några ord precis innan vi skulle upp på scenen, för att vi hade så mycket att göra under dagen. Jag försökte lära mig det exakta uttalet för ”Vi är Enter Shikari”.
Rory – Och människor sa något i stilen ”Vee arr”, det lät riktigt konstigt.

Du menar ”vi är”?
Rou – Ja, men de uttalade det på ett mycket svårare sätt än vad ni gör det här. I Göteborg har de annorlunda dialekt än vad ni har här i Stockholm, deras är faktiskt svårare. Vi ska försöka skriva ner det och få till det rätt ikväll, haha.

Berätta om er nya album, ni verkar vara klara med den?
Rou – Ja, mer eller mindre, vi mixar de sista låtar. Det är svårt att berätta vad man kan förvänta sig av vårt album eftersom den har flera olika element. Det finns mycket tunga saker som vi aldrig har gjort förut, vissa bitar är finare.
Rory – Det låter så arrogant att säga så ”Vissa låtar är helt underbara, riktigt vackra”.
Rou – Haha ja, de är riktigt vackra. Nej, men jag måste säga att skivan är intensiv. Mycket mer intensiv än vad våra förra skivor har varit. Den nya skivan är som en efterrätt som har allt; saftig deg, frukter och grädde. Ingenting saknas, det finns någonting för alla.

Gäller detsamma låttexterna?
Rou – Jag skulle nog säga att ämnen i låttexterna varierar ganska mycket.
Rory – Vi skriver inte riktigt om specifika saker som händer i våra liv, utan det är mer globalt. Vi spenderar så mycket tid på att resa och ibland har vi mycket tid då vi inte gör någonting, så det slutar med att vi sitter bara och läser böcker och kollar på dokumentärer. Alla vet hur mycket fel det är som händer i världen just nu. Så vi försöker att skriva om lite mer globala saker.

Vad var era musikaliska influenser på den här skivan?
Rou – Allt från Stravinsky till Refused, Regina Spektor, Radiohead.

Vet ni när skivan kommer släppas?
Rou – Den kommer vara ute i januari, jag vet inte exakt när.

Vet ni vad den ska heta?
Rou – Nej, inte än. Vi måste ta den diskussionen ganska snart, haha. Vi har några förslag, men vi måste bestämma oss för ett av dem.

Det är första gången jag kommer se er live, vad kan jag förvänta mig av er?
Rou – På det här stället… Haha, det kommer vara löjligt. Det är ganska litet, så det kommer vara roligt eftersom det inte finns några begränsningar. Mycket svett och mycket energi… förödelse förhoppningsvis. Roliga läten och roliga ansiktsuttryck, haha.

Vad är det mest minnesvärda ni har sett ett fan göra?
Rory – En gång hoppade en kille från ”balkongen” som var lite mer än tre meter hög. Så han hoppade ner, vilket normalt sett hade dödat någon men på någon sätt lyckades han… låt oss säga att han lyckades på något sätt rädda de liv under honom, haha. Jag minns när jag tänkte ”Det var det då, det är slut på oss. Vi kommer bli stämda för det här”, haha. Men eftersom ingen blev skadad så var det ganska coolt faktiskt.
Sedan var det en annan kille som klättrade upp på en högtalare och på något sätt klämde han sitt finger. När han skulle dra ut den så slets huden av fingret… haha, det är sådant som man helst inte vill komma ihåg, men det är svårt att glömma!

Vad är det värsta och bästa med att vara ute på turné?
Rou – Det värsta måste vara resandet, när man bara sitter på bussen och väntar på att komma till nästa ställe. Flygplan, bussar, bilar… Det är jobbigt att inte kunna sitta eller ligga i en säng som inte rör på sig, haha. Vi bor med vårat crew på bussen, för att alla andra ställen vi spelar på är mycket större. Vi har stor ljusshow så vi behöver mycket folk, vi får knappt plats här inne, haha.
Rory – Hm… ibland kan turné vara riktigt jobbigt och långtråkigt när man bara sitter på bussen och hänger. Men sedan går du upp på scenen och ser allas ansikten och då betyder ingenting någonting. Då är det bara här och nu som gäller. Vilket gör det hela värt.
Annars är det alltid kul att kunna gå runt och se saker, när vi har en timme på oss så ser vi till att röra på oss lite. Vi försöker faktiskt ta in så mycket kultur som vi bara kan, haha.

Har ni gått runt i Stockholm?
Rory – Ja, jag har faktiskt gått runt lite, köpte en t-shirt, drack lite kaffe, åt lite sushi… Vilket är väldigt typiskt för den här delen av världen, haha.

Vad var den första skivan ni köpte?
Rory – Jay-Z Volume 2, jag var 12 då, haha.

Lyssnar du fortfarande på hans musik?
Rory – Ja, jag älskar fortfarande den skivan! Den var fantastisk.
Rou – Jag tror att min första skiva var från Oasis, ja, det måste det varit. Förmodligen ”Definitely Maybe”.

Vilken var er första konsert?
Rory – För båda måste det varit något lokalband, vi hade tur som hade ställen att gå till där lokalband brukade spela. Så man fick uppleva livespelningar redan som ganska ung.

Vad är det vanligaste ni killar i Enter Shikari brukar vara osams över?
Rou – Hm… kanske… Försöker du starta ett bråk mellan oss? Haha! Jag vet inte, det kanske är det att jag är vegetarian. Ja, det måste det vara! Två killar i bandet älskar deras kött så mycket så vi försöker undvika ämnet, vi pratar aldrig om det, haha.

Har du någonsin försökt ändra deras vanor?
Rou – Nej, nej, jag tror inte att det skulle fungera, haha. Det är bara bäst att vi inte nämner sådant framför varandra.

Finns det något mer ni vill tillägga?
Rory – Vi vill tacka fansen för deras stöd, för att de köper skivorna och kommer till våra spelningar!

Text: Gosia Machaczka
Foto: Carl Schöldborg


About the Author

Gosia Machaczka
0 CommentsBe the first to comment!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *