Festivalbloggen

July 2nd, 2013

BRÅVALLA FESTIVAL 2013

BRÅVALLA FESTIVAL 2013

Jag hade längtat, planerat och stressat i flera veckor och i torsdags var det äntligen dags att åka till årets festival.

Ja, jag vågar påstå att Bråvalla är årets festival. De hade hoppats på 40 tusen besökare, men när festivalen var slut blev det klart att de lyckades få in 51 590 människor under de tre dagar som var fullspäckade av alla möjliga akter.
Festivalen har fått rätt mycket kritik kring organiseringen och jag måste säga att jag håller med om mycket, men man får faktiskt ha lite överseende då det var festivalens premiärår.
Bråvalla såg till att det fanns något för alla, vilket är riskfullt om man inte bokar jättar i varje kategori. Men dem lyckades utmärkt med det, det fanns så mycket att se och göra att jag fick börja prioritera bort spelningar för att hinna göra intervjuer.
Om det inte spelade någon artist som man var intresserad av att se fanns det många andra aktiviteter. Tivoli, skatepark, FMX och Burnt Out Punks var några alternativ man kunde välja på mellan spelningarna.
Skateparken kunde kanske få bättre placering, men jag tycker att det är grymt rolig idé och hade det varit bättre väder är jag säker att den skulle vara mer populär.
Burnt Out Punks orkade jag inte se på mer än i några minuter, ärligt talat så var jag måttligt road av deras akrobatik och tråkiga pyrotekniska tricks. Showen känns fjuttig efter man har sett Rammstein som är känd för att sätta eld på hela scenen!

Eftersom jag är en rockbrud i hjärtat var torsdagen den mest spännande dagen i mina ögon.
Eld Kvarn fick inviga den nya festivalen och jag stod kvar och lyssnade på några låtar bland den förvånansvärts unga publik innan jag gick iväg för att utforska festivalområdet.
rival sons 2013 bråvallaRival Sons var första bandet ute på Blue Stage och jag stod långt fram och såg hur de fick publiken från att vara lite förvirrade och tysta till engagerade i allsången sångaren Jay drog igång. Det är visst något speciell med bandet, det är som att Rival Sons har ett magiskt recept på hur man övertygar människor. När de var klara ville inte publiken släppa killarna från scenen.
Jag fick chans att träffa Jay lite senare och han berättade att han tror att människor känner av när det är en äkta passion man har till musiken, att det brukar smitta av sig till publiken. Ni kommer kunna läsa mer i min intervju med honom!
Airbourne bjöd på äkta rock-show; det var svettigt, hårt och halvnaket. Killarna höll hög tempo under hela spelningen och jag börjar förstå varför de jämförs med AC/DC, de gör sig definitivt bättre live än på skiva. Det här är ett band som är skapad för festivaler och stora scener!airbourne
Tyvärr var de väldigt sena till festivalen så vi fick ställa in intervjun. Riktigt synd då jag såg fram mot att ställa lite frågor till australiensarna!
På grund av all krångel mellan pressområdet och artistområdet blev mina intervjuer med Editors och White Lies väldigt försenade, vilket resulterade i att jag missade nästan hela Paramore. Riktigt synd då jag inte är speciellt lyrisk över deras senaste skiva och jag ville se om bandet kunde övertyga mig att låtarna funkar live… Nu kommer jag inte få veta det.
Publiken älskade In Flames och många valde att stå kvar hela spelningen även när det började regna. Sångaren Anders Fridén sköter mellansnacket och allting är tight och på plats, ändå dras jag inte helt med. In Flames är duktiga, det är ingen tvekan på det men mot slutet på spelningen inser jag att tankarna redan har vandrat iväg mot kommande spelning. Jag är redo för Rammstein redan innan In Flames är klara för att gå ner från scenen.in flames bråvalla 2013
Rammstein är definitivt en av mina topp tre live-favoriter, därför blir jag lite besviken på deras spelning. Har man, som jag, sett många av deras spelningar kan man se direkt att de är lite trötta på scenen. Men även trötta Rammstein är grymma live, scenen brinner och frontmannen Till onanerar, mördar, slåss och sprutar ner hela publiken samtidigt som han sjunger på deras låtar fyllda med svart humor. Självdistans och provokation är nyckeln till deras lyckade spelning som avslutar festivalens första dag.

all time low bråvalla 2013All Time Low var första bandet på Blue Stage under fredagen och det var även första spelningen jag såg den dagen. Även fast jag kan tycka att deras tutt- och könsorgan-snack är lite väl mycket ibland (speciellt när de börjar prata om svenska blowjobs) så kan man ändå inte undvika att dras med i deras catchy låtar. Både sångaren Alex och basisten Jack får extremt mycket kärlek av publiken och några trogna fans slänger upp trosor, bh:ar och nallar som de båda tar emot med glädje.
bullet for my valentine 2013 bråvallaBullet For My Valentine spelning börjar lite segt, publiken är inte riktigt med och sångaren Matt försöker engagera de ett bra tag innan det funkar. Men de två, kanske tre raderna, är ändå fyllda med trogna fans som bär på deras t-shirts och headbangar till varenda låt.
Jag ser Odd Future Wolf Gang Kill Them All med två kompisar som inte förstår sig på hela hiphop grejen, då märker jag att det är en spelning som man måste vara intresserad av att se redan innan, killarna har svårt att få med en ny publik. OFWGKTA har bra samspel och energi men sången är inte alltid där och hela spelningen blir lite osammanhängande, det är lite väl avslappnat och ojämnt.
johnossi bråvalla 2013Johnossi är inte ett band som bjuder på en show på scenen, det är enkelt och avskalat men ändå spelar de inför en stor och kärleksfull publik som sjunger med i varenda låt. Det är lite för monotont för mig i längden, men jag verkar vara den enda som tycker det på spelningen.
Strax innan Green Day kommer upp på scenen känner man eufori som sprids i publiken. När punkarna spelar Boulevard Of Broken Dreams uppstår allsång och de bjuder upp två av sina fans på scenen (den ena får sjunga, den andra får både sjunga och spela gitarr) vilket är riktigt roligt att se.
green day bråvalla 2013De är pigga och glada, men det känns ändå lite för välplanerat och uppstyrt. Mellansnacket är jag besviken på och det blir lite väl långa pauser mellan låtarna. Man hinner tappa energin innan nästa låt körs igång.
Sista akten jag ser på fredagen är Armin Van Buuren, mannen som har utsetts till världens bästa DJ. Det är bra drag och festen är igång när han gör en liten miss (eller kanske någon i hans crew?) då volymen sänks avsevärt och det blir lite pinsamt tyst i en sekund.
Jag är för trött och frusen efter Green Day spelningen för att stanna kvar och delta i festen, efter några låtar får det vara nog för mig.

Lördagen var den minst intressanta dagen i mina ögon och därför började den rätt sent för mig.
Första gruppen jag såg var Far East Movement. Alltid lika glada och energiska spred de glädje bland den lätt berusade publiken som hoppade i takt till varenda partylåt dem spelade.
a day to remember 2013 beåvallaStrax efter det gick jag kolla på A Day To Remember, en spelning som var väldigt förutsägbar och ganska tråkig. Jag förstår inte riktigt hur bandet kunde blivit så stora inom genren om jag ska vara ärlig. Musiken är dåligt mixad på början av spelningen (först trodde jag att de spelar i otakt) och det förstör hela förstaintrycket. Inte ens en Angry Bird som springer runt på scenen och slänger ut gratis tröjor till publiken kan rädda det här.
the sunds bråvalla 2013The Sounds har jag sett flera gånger innan, det är något oundvikligt om man åker runt på svenska festivaler. Maja är alltid lika grym och kraftfull men resten av bandet känns lite trötta. De har naturen mot sig, det både blåser och regnar när de spelar på Green Stage men publiken är uthärdig och envis. De skriker efter Maja och hon äger hela scenen från början till slut.
Det är svårt att skriva något inspirerande om Mando Diao spelning. Det är nästan irriterande segt och tråkigt. Deras tolkningar av Gustaf Fröding gav de kanske en ny publik, men det är inga pensionärer på festivalen. Den unga publiken suckar och kollar på mobilerna, det är få som verkligen hänger med och ser vad som händer på scenen.
Jag förstår inte envisheten, varför kan de inte spela fler gamla och rockiga låtar? Det här funkar inte live på en festival, jag går därifrån efter några låtar med sådan känsla i kroppen som man får efter en begravning.
volbeat 2013 bråvalla
Volbeat är egentligen inte min cup of tea, men jag bestämmer mig ändå att se dem då det var ett bra tag sedan sist. Det är en svängig spelning och de är tighta, riffen sitter och publiken är upprymd men när de börjar köra lite korta covers blir jag bara mest förvirrad. Allt som allt är de duktiga live, men jag kan fortfarande inte påstå att jag är en fan.
avicii bråvalla 2013Avicii avslutar hela festivalen på största scenen, ljudet är klart och basen känns i lungorna. Publiken härmar Tims lite roliga handrörelser och dansar till alla stora hitlåtar. Hela spelningen kan beskrivas som en stor fest, men jag kollar sällan mot det enorma mixerbordet där Tims ansikte nästan alltid är gömt i mörkret. Jag vet inte hur mycket är förinspelat och hur mycket han kör live, det är svårt att ha koll på scenen. Det är svårt att bedöma om han är en duktig live-DJ.
Men en sak är säker; Bråvalla älskar honom.

Efter spelningen tar jag min första drink i VIP-baren och kollar mig omkring, det är många svenska musiker som står i sina små klungor och diskuterar något. Några skejtare, några journalister, folk från skivbolagen och lite människor som jobbade på festivalen.
Det är för svenskt för mig, knappt någon som dansar, ingen som minglar runt… När jag är klar med min drink bestämmer jag mig för att åka hem.
Extremt trött i hela kroppen men fortfarande danssugen och uppspelt över hur bra Bråvalla Festivalen har varit slänger jag mig i min sköna säng.
Jag ser redan fram mot nästa år och hoppas på lika grym line-up!

Text & Foto: Gosia Machaczka


About the Author

Gosia Machaczka
7 Comments 1. Bananenn

  DET VA SÅ BRA!!!
  Rammstein och All Time Low va bäst :)


 2. Anton B.

  Såg dig när du strosade runt på festivalområdet, snyggaste och coolaste tjejen på plats!! :)
  Dessutom är din artikel en bra sammanfattning av festivalen!


 3. Sofie

  Håller med om allt förutom ADTR, det va fett!!


 4. .

  Eh?! BFMV va typ bäst på hela festivalen?!


 5. ^._.^

  All Time Low <3Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *